BiH od Hrvatske traži da pronađe drugu lokaciju za radioaktivni otpad

0
84
Members of Bosnia's newly elected tripartite presidency, Bosnian Serb member Milorad Dodik, foreground, Muslim member Sefik Dzaferovic, centre, and Croat member Zeljko Komsic, background, enter the room to attend the inauguration ceremony in Sarajevo, Tuesday, Nov. 20, 2018. Bosnia’s three-member presidency has been inaugurated after last month’s election with nationalist politicians forming a majority on a body designed to heal the country’s ethnic divide. (AP Photo/Amel Emric)

Bosna i Hercegovina zatražila je od Republike Hrvatske da lokaciju Trgovska gora u Općini Dvor, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice s BiH, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Jedan je to od zaključaka Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje je također zatražilo od susjedne države da na području svoje teritorije osigura drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini bh. granice.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, uime tročlanog šefa države, uputit će pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i Andreju Plenkoviću, u kojem će ih obavijestiti o ovom zahtjevu BiH.

Loading..

Predsjedništvo je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da, putem bh. diplomatsko-konzularnih predstavništava informira zemlje članice Evropske unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o ovom pitanju i zahtjevu BiH.

U okviru svoje nadležnosti, Predsjedništvo će insistirati na punoj zaštiti svih prava koja BiH pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava, najavljeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

(Izvor:fokus.ba)