Dan odbrane Tuzle: Kako je Brčanska Malta 15. maja postala brana agresiji na BiH

0
84

Dan kada se Tuzla odbranila od ostataka zločinačke JNA i srpskih ekstremista, svečano je obilježen polaganjem cvijeća na Brčanskoj Malti, gdje se odigrala najvažnija bitka u historiji Grada soli.

Grad koji je kasnije primio više od 60.000 izbjeglica iz Podrinja, 15. maja 1992. godine, postao je brana agresiji na našu zemlju i jezgro najveće slobodne teritorije u međunarodno priznatoj Republici BiH.

Komandant nekadašnje Stanice javne bezbjednosti Tuzla Mehmed Meša Bajrić, još uvijek se s velikim emocijama prisjeća dana kada su njegovi policajci zajedno s pripadnicima Teritorijalne odbrane Tuzla, odbranili grad.

Loading..

– Ovo nije samo značajan datum za Tuzlu i našu regiju, nego za cijelu BiH. Dvije trećine teritorije BiH, nakon našeg međunarodnog priznanja, nasilno, neustavno i nezakonito je okupirano i uspostavljena je nedemokratska vlast. Paradržavne, paravojne i parapolicijske strukture počele su, prvi put poslije drugog svjetskog rata, da etnički čiste nesrpsko stanovništvo – prisjeća se Bajrić.

Ističe da je 1. aprila formiran koncentracioni logor u Batkoviću kod Bijeljine, a u maju logor Sušica kod Bratunca, dok su se na području sjeveroistočne Bosne, u Bijeljini, Zvorniku, Bratuncu, Vlasenici, Brčkom, pa čak i u Kalesiji, desili teški zločini.

– U Tuzlu je došlo oko 600 pripadnika srpske vojske, koja je formirana u Banjoj Luci 12. maja. Provalili su u magacine Teritorijalne odbrane Tuzle, Lukavca i Srebrenika i pokušali ukrasti naoružanje i opremu. Da to nismo spriječili upitna bi bila cijela ova teritorija. Zato je važno da se zna gola istina, jer se manipulira sa našom zemljom, kao i sa Brčanskom Maltom – kaže Bajrić.

Nekadašnji načelnik općine Tuzla Selim Bešlagić istakao je danas da još uvijek postoje dvije priče o Brčanskoj Malti, ali da su Haški sud, kao i američki istražitelj iz Tužilaštva BiH, potvrdili da tu nije bilo nikakvog ratnog zločina.

– Imamo presudu apelacionog vijeća u Beogradu u predmetu protiv Ilije Jurišića koja kaže da ništa nije dokazano. S druge strane je politikantska priča iz RS-a. To treba prekinuti Tužilaštvo BiH, koje treba staviti tačku na i. Dok se to ne desi Meša Bajrić i ja smo u zabrani i ne smijemo izaći iz BiH. Ono što je suština je da smo mi tada pokazali kako se brani dostojanstvo ljdi bez razlike na naciju, religiju i političko opredjeljenje. Toga dana smo mi Tuzlaci pokazali kako se brani BiH. To ću slaviti dok sam živ – kaže Bešlagić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da su Tuzlu 15. maja napali pripadnici srpske paravojske formirane 12. maja pod komandom zločinca Radovana Karadžića, kao i pripadnici Vojske Jugoslavije koja je 27. aprila izmjenom Ustava osnovana na teritoriji Srbije i Crne Gore.

– Oni su 15. maja 1992. otvorili vatru na pripadnike SJB Tuzla. Pogodili su dvadesetak osoba i jednu ženu civila, neki od njih su ubijeni, a neki su ranjeni. Policija je potom postupila u nužnoj odbrani. Da oni nisu počeli pucati ta kolona bi kao i one prethodnih dana otišla iz grada. Komandant kasarne Mile Dubajić je ljude stavio na burad s gorivom i sanduke s municijom, koji su nakon toga poginuli u eksplozijama. Bitna je istina, prije svega zbog pomirenja – kaže Imamović.

Polaganjem cvijeća na spomen obilježju na Brčanaskoj Malti odata je počast onima koji su odbranili Tuzlu. Počast su odali njihovi saborci, predstavnici Grada, Kantona, Federalnog ministarstva za pitanje boraca na čelu sa ministrom Salkom Bukvarevićem, porodice poginulih branitelja, kao i učenici Osnovne škola Brčanska Malta, koji su dobili poseban aplauz svih prisutnih.

Nakon polaganja cvijeća svečana kolona se uz limenu glazbu uputila ka Slanoj Banji gdje je također odata počast braniteljima, zlatnim ljiljanima i svim žrtvama rata.

Srbijansko pravosuđe teretilo je za ratne zločine Iliju Jurišića koji je tada bio dežurni opretivac u Stanici bezbjednosti Tuzla da je naredio napad na kolonu. Jurišić je više od tri godine proveo u pritvoru u Srbiji, dva puta je osuđivan na 12 godina zatvora da bi konačno prošle bio oslobožen svih optužbi zbog nedostatka dokaza. Nakon što je Jurišić oslobođen svih optužbi i to pred sudom u Srbiji, stavljena je tačka na kompletan događaj i prava istina je ostala uklesana u historiji grada Tuzle, ali i naše Domovine. Prava istina je da se taj dan Tuzla odbranila od agresorske vojske i da taj dan nije izvršen zločin. Propaganda je na tom slučaju bačena na koljena.

Izvor: Faktor