EKSKLUZIVNO, OVO SU POSLEDNJE REČI SLOBODNA MILOŠEVIĆA PRE IZRUČENJA U HAG Na Vidovdan je bio raspoložen, a u ćeliji ne sluteći šta se sprema spomenuo Kosovo i Metohiju! Zbog onog što je rekao pre 18 godina ostaćete bez teksta

0
257

„Milane, meni je bolje u zatvoru, nego da sam na slobodi dok naša zemlja tone u ropstvo“

Pre 18 godina, 28. juna 2001. Slobodana Miloševića je Srbija izručila Hagu! Prvi put u istoriji jednom predsedniku trebalo je da se sudi za ratne zločine pred Međunarodnim tribunalom, ali on tu presudu nije dočekao i tamo je preminuo pet godina kasnije.

Loading..

Poslednji koji ga je posetio u zatvoru, na Vidovdan, bio je funkcioner SPS-a, profesor Milan Janić, koji se za „Alo!“ prisetio tog poslednjeg razgovora s Miloševićem.

– Nije znao da će ga isporučiti tog dana, uveren sam. Kada sam ušao u ćeliju, zatekao sam ga u dobrom raspoloženju, a u ćoškovima su bili raspoređeni stražari koji su oborili glave, valjda tako pokazujući da ih naš razgovor ne interesuje – počinje priču za „Alo!“ profesor Janić i nastavlja:

– Bio sam poslednji koji ga je posetio u ćeliji, iako nisu hteli da me puste, već su mi rekli da dođem sutra. Nazvao sam advokata i na kraju su me pustili. Ta slika će me pratiti do kraja života – on nasmejan, u cipelama bez pertli, kako mi govori:

„Milane, meni je bolje u zatvoru, nego da sam na slobodi dok naša zemlja tone u ropstvo“.

Dotakli smo se i Kosmeta, naravno, prepričava Janić i prenosi Miloševićeve reči.

„To je početak ustupanja naših teritorija. Sve što nam je ikada tražio Zapad, a mi dali, on se nikada nije zadovoljavao time što je dobio. Samo je iznova tražio nove i nove ustupke. Kada uradimo nešto, kažu to je što se tiče te etape, za dalje ćemo razgovarati. Kosovo je tek početak, tražiće nam i druge delove zemlje“, pričao je Milošević u ćeliji 2001.

NE PROPUSTITE:  Drama u Hadžićima: Bježao od policije, pa udario u policijsko vozilo

Da je Milošević izručen, Milan Janić je saznao kada se vratio u Bor.

– Žena me je dočekala pitanjem gde sam bio. Odgovorio sam joj: „Valjda znaš – kod Slobe“. A onda me je ona šokirala rečima: „Pa, evo, na televiziji su rekli da su ga izručili Hagu“.

„Znate li da je danas Vidovdan?“

Slobodan Milošević uhapšen je 1. aprila 2001. Hapšenje je započeto 30. marta, a okončano nakon dva dana, posle sedmočasovnih pregovora o predaji. Vlada Srbije donela je odluku da bude hitno isporučen Hagu 28. juna i transportovan u zatvorsku jedinicu u Ševeningen. Ostaće upamćena i Miloševićeva rečenica upućena stražarima koji su ga vodili: „Srbi, znate li da je danas Vidovdan“.

Preminuo je 11. marta 2006. u Hagu.

(Izvor:alo.rs)