GLOBALNO ZAGRIJAVANJE: Led na Grenlandu se topi kao nikada prije (VIDEO)

0
51

Novi snimci otkrili su strašno stanje na Grenlandu

Na Grenlandu se samo prošlog četvrtka otopilo 12 milijardi tona leda. U isto vrijeme, arktičko područje gori, a Evropa se kuha pod toplinskim udarima.

To je novi svijet koji se stvara uslijed klimatskih promjena uzrokovanih globalnim zagrijavanjem.

Loading..

Količina leda koju je izgubio Grenland prošlog četvrtka jednaka je količini vode potrebnoj da se napuni 4,4 miliona olimpijskih bazena.

Naučnici su na Grenlandu snimili brojna videa leda koji se topi i nabujalih rijeka, kao i novonastalih jezera.

Meteorolozi, klimatološki znanstvenici i geolozi su kombinirali podatke koje su zabilježili na Grenlandu kako bi došli do tačnih razmjera topljenja leda.

Klimatološki naučnik Martin Stendel je izračunao kako je količina leda koji se otopio prošle srijede i četvrtka dovoljna da pokrije cijelu američku državu Floridu s vodom dubokom 12,7 centimetara.

Gubitak 11 milijardi tona leda unutar 24 sata je bio ujedno i najveći gubitak leda na Grenlandu otkako su mjerenja počela 1950-ih.

Prošle sedmice se topilo gotovo 60% površine Grenlanda. Ono što je posebno iznenađujuće da je na nadmorskoj visini na kojoj se Grenland nalazi došlo do ovakvih temperatura.

No tu na scenu stupa toplotni val koji je pogodio Evropu krajem juna, a koji je bio jedan od najgorih koji je pogodio centralnu i zapadnu Europu.

Potom i toplotni val iz jula kada su oboreni višegodišnji temperaturni rekordi širom Evrope.