OVO SU ZNAKOVI DA STE ALERGIČNI NA KOMARCE: Prepoznajte na vrijeme, može da bude FATALNO!

0
158

Ova vrsta životno ugrožavajuće reakcije mnogo je češća kod insekata kao što su pčele i ose.

Za većinu ljudi, ugriz komarca znači svrab i češanje.

Loading..

Normalna reakcija na ugriz komarca uključuje crvene otekline koje svrbe, javljaju se unutar nekoliko minuta nakon ugriza i mogu se zadržati do deset dana.

– Jači simptomi, poput kvrga na koži i jačeg oticanja ukazuju na veću lokalnu reakciju poznatu kao papularna urtikarija. Kad ljudi kažu da su alergični na ubod komarca ili nekog drugog insekta, uglavnom je u pitanju snačnija lokalna reakcija na koju se pritom pozivaju – objašnjavaju lekari.

Da bi postavio dijagnozu, lekar će uzeti u obzir vaše simptome, ali ne postoji službeni test za otkrivanje alergija na ugriz komaraca.

Što se tiče lečenja, to u potpunosti zavisi od toga koliko ti simptomi utiču na vas. Ako nemate vidljivih smetnji, nema razloga za lečenje.

Međutim, ukoliko vam ugriz komarca uzrokuje probleme kao što su naticanje kapaka ili ako su simptomi neprijatni i skloni ste prilično teškim reakcijama, lekar se može odlučiti za terapiju antihistaminicima. To može pomoći kod otoka i može smanjiti rizik od razvoja reakcije. U slučaju ozbiljnije sistemske reakcije, lekar vam može propisati injekciju koja sadrži epinefrin (adrenalin), ali to se radi u vrlo retkim slučajevima.

Redak oblik alergije na ugriz komarca je sistemska reakcija koja se javlja u celom telu. Ova vrsta životno ugrožavajuće reakcije mnogo je češća kod insekata kao što su pčele i ose, ali ako osetite bilo koji od sledećih simptoma nakon ugriza, morate odmah nazvati hitnu pomoć:

1. Osip

Naglo izbijanje bledo crvenog osipa, koji je izbočen i svrbi, a pojavljuje se u području ugriza ili po celom telu može ukazivati ​​na alergijsku reakciju.

NE PROPUSTITE:  SEZONA KOMARACA POČINJE: Ovo su najbolja PRIRODNA sredstva protiv krvopija, sigurno ih imate u kuhinji!

2. Natečene usne, oteklina u usnoj šupljini ili grlu

Bilo kakvo naglo naticanje u navedenom području može biti znak ozbiljne alergijske reakcije.

3. Mučnina

Ojetite li iznenada mučninu, kao da ćete se razboleti nakon ugriza, to može biti još jedan simptom ozbiljne reakcije.

4. Vrtoglavica

Osjćaj smušenosti u glavi i nestabilnosti na nogama može ukazivati ​​na sistemsku alergijsku reakciju.

5. Povišena temperatura

Povišena temperatura je znak da se vaše telo bori protiv alergije.

6. Glavobolja

Ozbiljna glavobolja koja se naglo pojavila može značiti da imate alergijsku reakciju.

(Espreso.rs)