POČELO JE: Trump izdao HITNO saopštenje: Amerikanci krenuli u akciju – Sjeverna Koreja ispalila prve RAKETE!

0
242

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa saopštila je danas da je zaplijenila sjevernokorejski teretni brod za koji američki zvaničnici kažu da je korišten za transport uglja što je u suprotnosti sa međunarodnim sankcijama.

Taj brod je Indonezija zadržala prošlog mjeseca sa dvadesetak članova posade, prenosi AP.

Ovo se dešava u sred tenzija između SAD i Sjeverne Koreje, nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja ispalila dvije sumnjive rakete kratkog dometa prilikom drugog lansiranja oružja za pet dana.

Loading..

To je, konstatuje američka agencija, potencijalni znak da bi razgovori o nuklearnom razoružanju sa SAD mogli biti u opasnosti.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas da Vašington veoma ozbiljno gleda na današnje najnovije lansiranje raketa u Sjevernoj Koreji i da, iako Pjongjang želi da pregovora sa SAD, on misli da nisu spremni za to.

“Trenutno se ovim bavimo veoma ozbiljno. Bili su to manji projektili, rakete kratkog dometa”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

On je dodao i da niko nije srećan zbog razvoja situacije i da će dobro proučiti sve i odlučiti o daljim potezima.

“Naši odnosi se nastavljaju … Znam da žele da pregovaraju, oni pričaju o pregovaranju. Ali ne mislim da su trenutno spremni za nastavak pregovora”, poručio je Trump.

Sjeverna Koreja je ranije danas ponovo lansirala projektile, samo nedelju dana pošto je lider te zemlje Kim Džong Un nadgledao probno ispaljivanje više raketa.Projektil je ispaljen sa sjeverozapadne lokacije Sino-ri prema istoku.

Sjeverna Koreja se praktično povukla iz aranžmana sa Vašingtonom od februarskog samita, koji se završio bez dogovora oko zahtjeva SAD za ukidanjem nuklearnog programa Pjongjanga i Kimovih zahtjeva za ukidanjem američkih sankcija, ocjenjuje agencija.

Izvor: slobodna-bosna.ba