PONOVO GORILE ULICE PARIZA: U sukobima žutih prsluka i policije 100 uhapšenih (VIDEO)

0
98

Sukobi su izbili između nekoliko desetina demonstranata i policije u Parizu u subotu, na 23. protestu “žutih prsluka”, nakon što su vlasti upozorile da bi se na demonstracijama moglo ponoviti nasilje.

Desetine demonstranata s crnim kapuljačama bacali su kamenje na policiju, a neki su zapalili motocikle u centru Pariza, pokazuju Reutersove snimke. Zapaljeno je i nekoliko koševa za smeće i skutera.

Policija je odgovorila bacanjem suzavca i granata koje proizvode tzv. topovski udar. Dio policije krenuo je prema demonstrantima kako bi kontrolirali gomilu i pogurali je prema pariškom Trgu Republike na kojem je protest dozvoljen.

Loading..

Do 13 sati je uhapšeno i pritvoreno oko 110 ljudi, otkrio je ured pariškog tužitelja.

Dio “žutih prsluka” kritički se osvrnuo na dirnutost međunarodne zajednice sudbinom katedrale Notre-Dame, napose zbog velikodušnih obećanja vodećih francuskih poslovnih ljudi da će izdvojiti milionske donacije za njezinu obnovu. Zbog toga su brojni pohrlili pozdravili humorističnu objavu kojom se na Twitteru oglasio romanopisac Ollivier Pourriol.

Dan nakon požara on je na društvenoj mreži napisao “Victor Hugo zahvaljuje svim velikodušnim donatorima na donacijama za spas pariške Notre-Dame i predlaže im da jednako učine za ‘Jadnike'”, što je naslov drugog velikog djela francuskog pisca iz 19. stoljeća koji je svojim djelom “Zvonar crkve Notre-Dame” upisao tu katedralu u legendu.

Grad je bio pod visokim mjerama sigurnosti nakon što je ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner rekao da su ga obavještajne službe izvijestile o mogućem povratku nasilnih demonstranata koji žele stvoriti haos u Parizu, Toulouseu, Monptellieru i Bordeauxu, kao na nasilnim protestima 16. marta.

Protesti “žutih prsluka” izbili su sredinom novembra prošle godine, u početku zbog najavljenog poreza na gorivo i visokih troškova života, no evoluirali su u širi pokret protiv ekonomskih reformi predsjednika Emmanuela Macrona.

Macron je trebao u ponedjeljak navečer održati obraćanje naciji nakon tromjesečne nacionalne rasprave i iznijeti svoj plan odgovora na krizu izazvanu protestima “žutih prsluka”, ali ga je odgodio zbog katastrofalnog požara u Notre-Dameu. Očekuje se da će imati obraćanje idući četvrtak.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript