RASPLAMSALA SE BITKA ZA TRIPOLI: Snage libijske vlade krenule u snažan kontranapad

0
94

Borbe na ulazu u Tripoli su se udvostručile nakon što su snage vjerne vladi nacionalnog jedinstva (GNA) najavile “fazu napada” na jedinice odmetnutog maršala KhalifaHaftara koje pokušavaju osvojiti libijsku prijestolnicu.

Jedinice samoproglašene Libijske nacionalne vojske (LNA) maršala Haftara pokrenule su 4. aprila ofanzivu protiv GNA, koju vodi Fayez al-Sarraj, premijer jedine vlade koju priznaje međunarodna zajednica.

Nekoliko dana su pozicije bile zamrznute u južnom predgrađu Tripolija. Nakon zadržavanja napredovanja LNA, “krenuli smo u napad”, rekao je u subotu Mustafa al-Mejii, glasnogovornik vojne operacije GNA.

Loading..

On je precizirao da su rano ujutro dobili naredbu da krenu u napad i zauzmu teren.

Taj protivnapad zbiva se dan nakon što je Bijela kuća obznanila da je predsjednik Donald Trump u ponedjeljak telefonski razgovarao s Haftarom o “zajedničkom stajalištu libijske tranzicije prema demokratskom i stabilnom političkom sistemu”.

Njih dvojica su razgovarali o “potrebi postizanja mira i stabilnosti u Libiji”, navela je Bijela kuća i dodala da je američki predsjednik priznao “bitnu ulogu maršala Haftara u borbi protiv terorizma i za osiguranje naftnih izvora Libije”.

Tokom jutra su u nekoliko četvrti Tripolija odjekivale teške detonacije raketa i granata.

(Izvor:slobodna-bosna.bA)