VUČIĆU ĆE LIJEPO DOĆI RUŽNO: Bijela kuća pozvala Kosovo i Srbiju na uzajamno priznanje!

0
90

Bijela kuća pozvala je Kosovo i Srbiju da ostave po strani ekstremističku retoriku i da rade na sporazumu koji se usredsređuje na uzajamno priznanje.

U saopćenju povodom 20. godišnjice okončanja NATO kampanje, portparol Bijele kuće Judd Deere je pozvao Prištinu i Beograd da udvostruče napore radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma, fokusiranog na uzajamno priznanje i da odmah uklone sve prepreke koje ometaju napredak, prenio je danas Glas Amerike na albanskom jeziku.

“Jedini put ka boljoj budućnosti je dijalog među susjedima, koji ima za cilj normalizaciju odnosa i otvaranje puta Srbiji i Kosovu da zauzmu svoja legitimna mjesta unutar euroatlantske zajednice”, navodi se i dodaje da su SAD “spremne da pomognu u tom procesu”, ali da je “na Kosovu i na Srbiji da preduzmu naredni korak”.

Loading..

Mediji u Srbiji bliski Vučiću uporno su posljednjih mjeseci širili priču kako se aktuelna administracija SAD navodno zalaže za podjelu Kosova. No, iz sadržaja saopćenja povodom 20. godišnjice okončanja NATO kampanje, posve je jasno da se Bijela kuća zalaže za uzajamno priznanje Beograda i Prištine dok se podjela Kosova uopće i ne spominje.

Izvor: slobodna-bosna.ba