ZAMJENAMA IDENTITETA POKUŠAVAJU PRIKRITI KRIMINAL: Nadimak „Obrazovanje“ državne tužitelje ne asocira na obrazovanje

0
97

Nakon pet dana „vijećanja“ Tužilaštvo BiH zaključilo da im je SIPA prijavila pogrešnog Senada Pehlivanovića. Ostalih desetak imena je „uredno“, ali „nema osnovane sumnje“ da se otvara istraga. Hrvatska policija u Splitu prošle godine pronašla 22 lažne diplome iz BiH.

Pišu: A.Omerović/A.Avdić

Da su poduzeli ijednu radnju, te barem putem vibera provjerili ko je vlasnik broja telefona 061069499, koji je naveden u Informaciji SIPA-e od 21. septembra prošle godine, državni tužitelji bi znali da je on pripadao „osobi sa snimka Žurnala“ koja se identifikovala kao „Obrazovanje“, a ne Senadu Pehlivanoviću iz Bihaća, rođenom 1982 godine.

Loading..

No, nisu. Nadimak „Obrazovanje“ ih nije asocirao na obrazovanje. I sada zamjenom identiteta glavna državna tužiteljica Gordana Tadić pokušava ubijediti javnost da ih SIPA nije obavijestila o Senadu Pehlivanu iz Fojnice (koji se predstavlja kao Senad Pehlivanović), već o najmlađem od ukupno četvorice drugih živih senada pehlivanovića.

Uglavnom, na najmanje dva mjesta u Informaciji Državne agecije za istrage i zaštitu (SIPA) koja je dostavljena Tužilaštvu BiH pominje se Senad Pehlivanović u kontekstu prodaje diploma. I baš tog Senada Pehlivanovića (po CIPS-u Pehlivana), kontaktirala je ekipa Žurnala i od njega nabavila diplomu srednje medicinske škole. Za to vrijeme, Tužilaštvo BiH je donijelo Naredbu o neprovođenju istage protiv svih osoba i školskih ustanova koje su navedene u informaciji SIPA-e. Stoga Žurnal objavljuje sva imena i radnje iz akta SIPA-e koje je Tužilaštvo BiH – odbacilo.

Za Tužilaštvo BiH „neprijavljeni“ Senad Pehlivan sa snimka Žurnala koji se predstavljao kao Pehlivanović „identifikovan je kao jedan od najsigurnijih realizatora u poslovima nezakonitog sticanja diploma“. SIPA je u svom aktu navela da je ova osoba posredovala za privatne škole Kočerin, Centar za obrazovanje Široki Brijeg, Sveučilišta Vitez i Travnik. Većinu poslova obavljao je sa zaposlenicom Privatne srednje strukovne škole Verbum – Sekom Rezo, a listinzi potvrđuju da je baš taj Pehlivanović sa snimka Žurnala kontaktirao dotičnu u januaru prošle godine. Sve je navedeno u Informaciji SIPA-e, ali Tužilaštvo BiH nije provjerilo nijednu radnju.

Naprotiv, u dopisu kojeg je 2. novembra potpisala tužiteljica Biljana Simeunović piše da je Tužilaštvo BiH „neće provjeravati“ navedene škole i lica koja se vezuju za to, a to su: braća Ivan i Milan Ševo, Marko Jarak, Božo Vukoja, Ivica Mikulić, Katica Deljak- Marjanović, Nikša Matiljić, Danijel Grbavac, Dragan Ševo, Maja i Maid Pajević.

Sve osobe su direktno ili indirektno povezane sa Centrom za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu, u čije ime je na području Kantona Sarajevo djelovao – čovjek od kojeg je ekipa Žurnala nabavila diplomu. Ali za Tužilaštvo BiH to „nije taj Senad“. No, ako nije „to taj Senad“, onda jeste „to taj Ivica Mikulić“.

U dokumentima koji su dostavljeni Tužilaštvu BiH navedeno je da je Ivica Mikulić „svakodnevno dogovarao izdavanje diploma“. Kada je u decembru 2017. godine gazda obrazovanja Ivan Ševo dobio informaciju da bi mu SIPA mogla doći u pretres naredio je Ivici Mikuliću da uništi dokumentaciju koja bi mogla otkriti nepravilnosti u poslovanju. Sigurnosne agencije BiH su zabilježile da je Mikulić 20. 10. 2017. godine, uz pomoć Marka Vukoje odvezao dokumentaciju na područje Visoke Glavice kod Širokog Brijega, polio benzinom i spalio u kontejneru koji se nalazi u krugu tehničkog pregleda „Testing centar“. Tužilaštvu BiH ovo nije bilo dovoljno da otvori istragu. Naprotiv.

Tužilaštvo je obaviješteno i da je Dragan Ševo za 2000 eura obezbijedio izdavanje diplome srednje škole Selajdinu Krasniqiju, vlasniku pekare Tromeđa u Čitluku, na privatnoj srednjoj školi u Kočerinu. Diploma je verifikovana u Federalnom ministarstvu za obrazovanje u Mostaru. Ni ovo nije bio razlog za provođenje istrage.

I obezbjeđivanje tri diplome dubrovačkim vatrogascima, koji rade na Aerodromu Dubrovnik, preko noći Tužlaštvu BiH nije bilo sumnjivo. Ni to što je u aprilu prošle godine hrvatska policija u Splitu pronašla 22 lažne diplome iz BiH, državnim tužiteljima nije bilo dovoljno da otvore istragu.

„Nema osnovane sumnje“, reći će Tužilaštvo BiH.

(zurnal.info)